Het wassen en onderhouden van paardendekens lijkt misschien een simpele klus, maar er gaan vaak dingen mis. Dit kan ervoor zorgen dat je deken sneller slijt, niet meer waterdicht is of oncomfortabel wordt voor je paard. Ook kunnen er grotere problemen ontstaan, zoals bijvoorbeeld huidproblemen, wanneer een deken niet goed wordt onderhouden. Zonde, want met de juiste verzorging gaan jouw dekens veel langer mee! En dat is fijn voor zowel jou als jouw paard.
In deze blog bespreken we de meest voorkomende fouten bij het wassen en onderhouden van paardendekens én geven we tips om deze te voorkomen. Zo blijft je deken in topconditie en bespaar je uiteindelijk geld en moeite.
1. Verkeerd wasmiddel gebruiken
Veel mensen gooien hun paardendeken in de wasmachine met een standaard wasmiddel, maar dat is geen goed idee. Gewone wasmiddelen bevatten vaak agressieve stoffen en parfums die de waterafstotende laag van je deken kunnen aantasten. Daarnaast kunnen resten van deze middelen huidirritaties of allergische reacties bij je paard veroorzaken.
Wat dan wel? Gebruik altijd een speciaal wasmiddel voor paardendekens. Deze zijn mild, reinigen grondig en helpen de waterafstotende laag intact te houden. Bij Just Clean gebruiken wij zelfs een speciaal wasmiddel dat de deken ook direct desinfecteert. Daarnaast zijn er natuurlijk ook speciale wasmiddelen op de markt, zoals de Bucas Rug Wash of die van Horseware. Deze producten reinigen grondig zonder de waterdichte laag aan te tasten, waardoor je deken langer meegaat.
2. Onjuiste wastemperatuur en instellingen
Paardendekens kunnen behoorlijk vies worden, maar dat betekent niet dat je ze op de hoogste temperatuur moet wassen. Te warm wassen (boven de 30-40°C) kan de stof namelijk beschadigen, de naden laten krimpen en ervoor zorgen dat de vulling van de deken gaat klonteren.
Daarnaast is een hoog toerental bij het centrifugeren ook geen goed idee. Dit kan de deken vervormen en de stiksels verzwakken.
Wat dan wel? Controleer altijd het waslabel van je deken en kies een mild wasprogramma op maximaal 30°C met een laag toerental. Bij Just Clean hebben we speciale wasprogramma’s voor verschillende type dekens en zorgen wij dus altijd dat jouw deken op de juiste en correcte manier gewassen wordt.
3. Te vaak of niet correct wassen van waterdichte dekens
Waterdichte dekens hebben een speciale coating die ervoor zorgt dat water niet doordringt. Als je deze dekens te vaak wast, verdwijnt die laag langzaam, waardoor de deken zijn beschermende functie verliest.
Wat dan wel? Was je waterdichte dekens alleen als het echt nodig is, bijvoorbeeld één keer per seizoen. Tussendoor kun je vuil en haren verwijderen met een borstel of een vochtige doek.
Of zorg dat je jouw waterdichte deken op de correcte manier laat wassen door Just Clean en de coating daarna weer met de juiste behandeling waterdicht laat maken.
4. Dekens zonder voorbehandeling wassen
Het lijkt misschien handig om je deken direct in de wasmachine te gooien, maar als er nog modder, mest en paardenharen op zitten, kan dit je wasmachine verstoppen en ervoor zorgen dat de deken niet goed schoon wordt.
Wat dan wel? Borstel of spuit de deken eerst goed af voordat je hem wast. Zorg dat je er zoveel mogelijk haren uit borstelt voordat deze de machine in gaat. Zo voorkom je problemen en wordt hij echt schoon.
Bij Just Clean borstelen wij de haren er vooraf zo veel mogelijk voor je uit. Mocht de deken na de eerste wasbeurt niet voldoende schoon zijn, gaat hij direct nog een keer mee, waardoor je altijd een deken thuis terug ontvang die écht schoon is.
5. Verkeerd laten drogen van de deken
Het kan verleidelijk zijn om een natte deken in de droger te stoppen of over de verwarming te hangen, maar dit is echt geen goed idee! Door de hitte kan de stof krimpen, de naden kunnen beschadigen en de waterafstotende coating kan beschadigen.
Wat dan wel? Laat je paardendeken altijd natuurlijk drogen op een goed geventileerde plek. Hang hem bijvoorbeeld over een droogrek of hek en zorg ervoor dat hij helemaal droog is, voordat je hem opbergt.
6. Kleine beschadigingen niet op tijd repareren
Een klein scheurtje in je deken lijkt misschien onschuldig, maar kan snel groter worden. Als je te lang wacht, kan de beschadiging zo groot worden dat reparatie niet meer mogelijk is en je een nieuwe deken moet kopen.
Zeker als het gaat om kleine beschadigingen van de waterdichte coating, is het belangrijk hier op tijd bij te zijn. Dit kan er namelijk op termijn voor zorgen dat de deken niet meer waterdicht wordt.
Wat dan wel? Controleer je dekens regelmatig op scheuren en losse naden. Kleine beschadigingen kun je vaak zelf repareren met een dekenreparatieset. Grotere beschadigingen kun je laten repareren bij een professionele dekenwasserij, zoals Just Clean.
7. Dekens op de verkeerde manier opbergen
Een veelgemaakte fout is het opbergen van dekens die nog een beetje vochtig of zelfs nog helemaal vies zijn. Dit kan leiden tot schimmels, nare geurtjes en zelfs aantasting van de stof. Of wellicht vind je het volgende seizoen ineens een muizennest in jouw vieze winterdeken terug. Geen goed plan!
Wat dan wel? Zorg ervoor dat de dekens helemaal schoon en droog zijn voordat je ze opbergt. Gebruik bij voorkeur een opbergzak en bewaar ze op een droge, geventileerde plek. Wij doen de dekens na het wassen altijd in een plasticje. Hierin kun je de schone dekens gemakkelijk een heel seizoen bewaren.
Conclusie
Met de juiste verzorging gaan je paardendekens langer mee. Door veelgemaakte fouten te vermijden, bespaar je niet alleen geld, maar zorg je er ook voor dat je paard altijd een schone, comfortabele en goed functionerende deken heeft. Hiermee kun je gezondheidsproblemen voorkomen!
Wil je meer weten over dekens of je dekens laten wassen door ons? Lees dan een van onze blogs of kijk hier voor meer informatie over het laten wassen en repareren van je dekens.