Wanneer moet je een paardendeken wassen?

Waarom moet je een paardendeken wassen?

Het is onvermijdelijk dat dekens vies worden. Misschien heb je een echte smeerpoets die midden in de modderpoel gaat liggen of vol in zijn eigen mest. In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is om je paardendeken regelmatig te wassen.

Levensduur

In mest en urine zit ammoniak en dat is schadelijk voor je deken(s). Vooral als dit langere tijd op je deken blijft zitten, tast het de (waterdichte) coating van (regen)dekens aan. Het zal je niet direct opvallen, maar na enige tijd zal je haarscheurtjes in de coating gaan zien en zal de dekens staat verder kapot gaan.

Voor de levensduur van je dekens is het dus belangrijk om je deken(s) regelmatig te wassen. Zeker wanneer je dekens een tijdje niet gaat gebruiken (zoals de winterdekens in de zomer), is het verstandig om ze schoon op te bergen. Zo voorkom je dat er ongedierte bij kan komen of dat er schimmels in gaan groeien. Je kan dekens bijvoorbeeld in een handige opbergtas of -bak doen. Wij doen de dekens na het wassen altijd in een plasticje.


Hygiëne

Je kan paardendekens ook meerdere keren in het seizoen (laten) wassen. Zeker als het bijvoorbeeld gaat om een eczeemdeken in de zomer. Veel paarden staan hier bijna non-stop onder gedurende de zomereczeem periode. Je kunt je voorstellen dat een vieze eczeemdeken niet bijdraagt aan de huid gezondheid van jouw paard. Daarnaast is het ook niet heel hygiënisch.

Heeft je paard voor langere tijd een deken op, dan is het verstandig om deze om de 6 tot 8 weken te wassen.
Is dat niet haalbaar, dan kan je de deken het beste laten wassen als je deze een tijd niet meer nodig gaat hebben. Bijvoorbeeld bij een seizoenswissel.


Wil je meer weten over dekens of je dekens laten wassen door ons?

Lees dan één van onze andere blogs of kijk hier voor meer informatie over het laten wassen en repareren van je dekens.