Onderhoud paardendekjes

Onderhoud paardendekjes: wat kan je zelf doen?

Je wil uiteraard zo lang mogelijk genieten van je (dure) collectie dekjes. Dan is het wel belangrijk om er zuinig mee om te gaan. Ook jouw paard z’n huid wordt blij van schone dekjes. In deze blog leggen we je uit wat je zelf kan doen om jouw paardendekjes te onderhouden, zodat je deze langdurig kan blijven gebruiken. 

Tip #1 Haren verwijderen

Verwijder na het rijden zoveel mogelijk de haren aan de binnenzijde van je dekje. Wanneer je deze haren laat zitten, kan dit een broeinest worden voor bacteriën en schimmels. Uiteindelijk zal dit ook de kwaliteit van jouw dekjes van binnenuit gaan aantasten.

Tip #2 Laten opdrogen

Laat je dekje na het rijden zo veel mogelijk natuurlijk opdrogen, door deze bijvoorbeeld aan een dekenrek aan de buitenzijde van je kast op te hangen. 


Tip #3 Regelmatig wassen

Was je dekjes regelmatig. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoeveel je rijdt en hoeveel je paard zweet. Is je dekje heel vies? Doe je dekje dan eerst in een grote emmer, om het grootste vuil te verwijderen. Daarna kan jouw dekje in de wasmachine. Laat je dekje na het wassen natuurlijk opdrogen. Leg je dekje niet direct op of naast een warmtebron.

Tip #4 Huidirritaties voorkomen

Gebruik een mild wasmiddel om huidirritaties bij je paard te voorkomen. 

Wil je meer weten over dekens of je dekjes laten wassen door ons? Lees dan een van onze blogs of kijk hier voor meer informatie over het laten wassen van je dekjes.